Paracord i rymden

Visste du att paracord användes för att reparera Hubbleteleskopet av austrounater?

År 1997 påbörjades STS-82 ett 10 dagars uppdrag för uppdatera och reparera Hubbleteleskopet. 

STS-82 inkluderade en installation av två nya teknologiskt avancerade instrument som besättning av astronauter skulle utföra. Båda enheterna innehöll teknologi som inte var tillgänglig när de första designerna av Hubble Space Telescope tillverkades.

NICMOS systemet installerades och har gjort det möjligt för astronomer att gräva in i dammiga galaktiska centra och få värdefull kunskap om stjärn- och planetbildning. Bestående av tre kameror har NICMOS visat sig vara effektivt för att tillhandahålla infraröda och spektroskopiska observationer av kosmologiska föremål. Ett av NICMOS: s viktigaste bidrag är att ha presenterat världen med den första bilden av vårt universum på nära infraröda våglängder. Dessa våglängder kan inte observeras för det mänskliga ögat, men tillåter oss att undersöka det avlägsna universum. NICMOS har kraftfulla detektorer och har kunnat erbjuda vyer över vårt universum som ingen annan optisk eller ultraviolett enhet någonsin har kunnat.

Vad har detta med paracord att göra? 

Under ett uppdrag fick astronauterna improvisera när flera delar i Hubbles isoleringsmaterial var tvungna att repareras. För detta användes ett blandat sortiment av okonventionella verktyg bland annat paracord för att binda ihop delarna. 

Det visar hur mångsidig paracorden är, finns det något annat som kan användas för så många olika uppdrag med samma styrka och flexibilitet?

Och det bästa av allt är att du kan bära samma material runt handledet i ett av våra snygga armband!  

 

Lämna en kommentar