5 Sätt ditt paracord armband kan rädda ditt liv, eller någon annans

Paracord eller fallskärmslina är extremt tåligt och användbart. Med ett armband har du alltid en bit paracord med dig. Men lika självklart med ett armband tycker vi att 10m paracord i din packning alltid kommer till användning. 

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan göra med paracord. Här kommer en lista på 5 bra saker som du kan göra med paracord:

5. Gör en fälla! Fånga mat. 

Är du ensam i vildmarken?

Gör en fälla, med paracord kan du tillverka många olika fällor. Utan mat blir det svårt att överleva i längden. Du kan göra snaror och många andra fällor. Tänk på att det är olagligt att använda många fällor eftersom man inte kan ge djuret ett värdigt slut, men i en ren överlevnadssituation där du inte har något annat val är det något som kan rädda ditt liv. 

en fälla tillverkad av grenar och paracord för överlevnad

4. Improvisera en tourniquet

Vet du vad en tourniquet är? Ett sätt att applicera ett stort tryck för att stoppa en väldigt kraftig blödning. 

När behövs en tourniquet? 

  • När du har en okontrollerad blödning från ett ben eller en arm
  • När andra försök att stoppa blödningen har misslyckats ex. genom direkt tryck eller bandage. 
  • Om du behöver behandla flera skador eller har flera skadade personer som behöver din hjälp.

En tourniquet bör alltid appliceras "högt och tight". Det vill säga att den placeras högt upp på armen nära armhålan eller upp mot grenen.

Egentligen är paracord väldigt dåligt att använda som en tourniquet, detta på grund av att det är för smalt för att undvika att skada vävnaden. Men om du binder flera trådar som en fungerar det i en nödsituation.

Knyt en enda fyrkantig knut med flera trådar genom att passera vänster över höger, knyt en knut sedan höger över vänster och knyt en till knut. Sätt i en penna, stark pinne (eller något annat som kommer att fungera som en vändskruv). Dra åt hårt! Det ska göra väldigt ont i en skarp situation men kan rädda livet på dig eller din kompis, åk nu till akuten! 

Om du kan, sätt först en nyckelring runt trådarna så har du en låsmekanism som du kan stoppa pennan i när spänningen har applicerats. 

3. Gör en stativställning

En ställning av grenar och paracord för en eldstad eller ett skydd

Samla ihop tre stycken lämpliga grenar, de behöver inte vara samma längd efter som du kan justera vinkeln på varje ben sedan. 

Börja med att säkra paracorden enligt bilden ovan, knyt sedan 3-4 varv runt alla grenar. Styrkan i konstruktionen kommer ifrån att du nu knyter några varv mellan varje gren för att spänna åt paracorden runt grenarna. Avsluta genom att göra en knut med den delen av paracorden som du inte använt hitintills. 

Okey, det kanske inte räddar livet på dig men bemästrar du detta så kommer du att imponera på många när du är ute och vandrar! Kan användas till många tillfällen till men kanske är som mest användbart för att koka kaffet över en öppen eld eller en gryta? Du bestämmer! 

2. Är du vilse?

Det kan hända de bästa! 

Med paracord vid din sida kan du lämna spår, för någon att följa om du måste söka skydd från dåligt väder eller för att själv kunna hitta tillbaka till leden enkelt. 

Skär loss små bitar paracord som du knyter på större träd, eller lämnar synligt vid tydliga landmärken för att markera din väg. 

1. Spring!

En person som springer

Ja, Spring!

I många nödsituationer är det att föredra. Frågar du en självförsvarsinstruktör vad den bästa försvarstekniken är säger många 400m häck. 

Det stämmer ute i naturen och i stadsmiljö, håller du dig i bra form så kan du ta dig till säkerhet ifrån de flesta hoten. När du väl hamnat i säkerhet kan du börja om vid punkt 5. 

Här hittar du våra paracord armband och tillbehör:

 

Lämna en kommentar